“Μα τι μεγάλα πράγματα, 
συμβαίνουν στα μικρά κεφάλια"
«Στα κύματα της Έλλης» 
(2018)
εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή
εκδόσεις Παπαδόπουλος

Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι μια ιστορία για ένα κορίτσι, την Έλλη. Για τα συναισθήματά της που όλο αλλάζουν και τα βιώνει όπως κάθε παιδί υπερβολικά, για τα ταλέντα και τις δυσκολίες της, για τα πάνω και τα κάτω της, για όσα τη θυμώνουν και όσα την ενθουσιάζουν.

Όμως όχι. Δεν είναι. Είναι απλώς ένα βιβλίο για ναυτικές περιπέτειες και θαλασσινά ταξίδια!


Είναι ένα απ’ τα πιο χαρούμενα, τα πιο αστεία και τα πιο ιδιαίτερα βιβλία που έχουμε διαβάσει, μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια που διαδραματίζεται σε έναν απ’ τους πιο πλούσιους, βαθείς κι ανεξερεύνητους ωκεανούς που υπάρχουν στον κόσμο: σ’ ένα μικρό κεφάλι!

brightsideofmom.gr 

«Οι διανοητικές διαδικασίες είναι, κατά ένα μεγάλο μέρος, ασυνείδητες και το συνειδητό, το λογικό μυαλό είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου, ένα μικρό νησί από συνείδηση στο μεγάλο ωκεανό του ασυνείδητου.» Ο Φρόιντ κατέληξε σε αυτήν την πεποίθηση στα 1890. Στα παιδιά ο «ωκεανός» είναι διάφανος και φωτεινός, μπορούμε να παρατηρήσουμε τον βυθό ακόμα και αν κοιτάξουμε από ψηλά, αρκεί να μην φοβηθούμε την διαφάνεια του. Αν είμαστε υπομονετικοί θα δούμε έναν ολόκληρο κόσμο να ξεδιπλώνεται μπροστά μας, γοργόνες, κοχύλια, λαμπρά μαργαριτάρια.

Ο Καπτανίκ θα μπορούσε να είναι η κορυφή του παγόβουνου και τα μαλλιά της Έλλης ο ωκεανός, ο απέραντος, από τον οποίο ξεπροβάλει το παιδικό ασυνείδητο. Το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Στα κύματα της Έλλης», εικονογραφημένο από την Ίριδα Σαμαρτζή, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, το διάβασα με την μικρή μου, η οποία κάθε τόσο άγγιζε τα μαλλιά της και χαμογελούσε πονηρά. «Έχω και εγώ έναν Καπτανίκ;», με ρώτησε μετά από λίγο. Τι είναι ο Καπτανίκ; τη ρώτησα, (ήθελα να ρωτήσω ποιος, αλλά μετέτρεψα ασυναίσθητα το ποιος σε τι και αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να προσαρμόσει την απάντηση). «Είναι η σκέψη, μαμά! Σκέψου, σκέψου!».
Σουζάνα Παπαφάγου, Ψυχολόγος | Τaλκ


Ένα υπέροχο αλληγορικό παραμύθι για τα μεγάλα πράγματα που συμβαίνουν στα μικρά κεφάλια… Αφεθείτε να νοιώσετε τα συναισθήματα της μικρής Έλλης, που ο συγγραφέας επιλέγει να μην τα «γράψει» αλλά να αφήσει τους μικρούς αναγνώστες να τα ανακαλύψουν μόνοι τους σελίδα με τη σελίδα.

Αγγελική Μποζίκη | dimart

|τα μεγαλύτερα παιδιά θα αναγνωρίσουν στα κύματα της Έλλης τα δικά τους τρικυμισμένα συναισθήματα, τις μέρες που κυλούν όμορφα και τις άλλες, τις δύσκολες, που η τρικυμία του μυαλού μοιάζει να μην αφήνει χαραμάδα να τρυπώσει η ελπίδα, ενώ τα μικρότερα θα απολαύσουν μια όμορφη, θαλασσινή ιστορία.
Blog Παιδικά Βιβλία

Στα δικά μου μάτια πέρα από τα μηνύματα που απευθύνονται στα παιδιά, υπάρχουν κι εκείνα που απευθύνονται στους μεγαλύτερους. Ο Καπτανίκ είναι οι γονείς, που ως καλοί καπεταναίοι θα πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους, να αλλάζουν τη φορά του πανιού, όταν ο αέρας αλλάζει κατεύθυνση, να μένουν ψύχραιμοι σε ξεσπάσματα και απρόβλεπτα μπουρίνια, να παρατηρούν για να ανακαλύπτουν ξανά μαζί τους τον κόσμο. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, ψυχραιμία και μελέτη του “καιρού”, για να καλμάρεις τα ταραγμένα νερά ή να ανοίξεις νέους ορίζοντες.
kidscloud.gr

Αυτό που λάτρεψα εγώ ως μαμά, είναι το κρυμμένο μήνυμα του βιβλίου! Οι άσχημες μέρες (ευτυχώς) δεν κρατούν για πάντα! Η ζωή αλλάζει συνεχώς με γοργούς ρυθμούς και αύριο είναι πάντα μια καινούργια μέρα, που θα μας δώσει την ευκαιρία ευκαιρία να ταξιδέψουμε στα κύματα της ζωής που είναι γεμάτα περιπέτειες.
clelia.gr

Μια ιστορία γεμάτη φαντασία που χει για οδηγό την σκέψη, την κάθε σκέψη και ό,τι αυτή προκαλεί στην ψυχή και στο μυαλό. Μια ιστορία με έντονα συναισθήματα, με φόβους, αντοχές, θυμούς, ηρεμίες και… χαρές. Μια ιστορία που θα μας κάνει να χαμογελούσαμε, σαν διαβάσουμε και καταλάβουμε όλους τους συμβολισμούς και θα νοιώσουμε πως κάπως έτσι αντιδρούμε κι εμείς και τα παιδιά. Σαν θύελλα, καταιγίδα, φουρτούνα στα δύσκολα, στα απρόσμενα και συχνά ασήκωτα θέματα που μας απασχολούν. Σαν μπουνάτσα, κι ήρεμες πλεύσεις σε όλα τα όμορφα, τα ήσυχα τα καλοδιάβατα …
Ελένη Μπετεινάκη | fractalart.gr