Στη Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής

Απ’ έξω φαίνεται σαν ένα παλιό κουτί παπουτσιών. Αν κρυφοκοιτάξεις όμως από τη μικρή τρυπίτσα στο πλάι, δύο αντικριστοί καθρέφτες πολλαπλασιάζουν οπτικά τις χειροτεχνίες και τα χρώματα των παιδιών και δημιουργούν έναν ατέλειωτο μαγικό κόσμο που απλώνεται στο άπειρο. 

Αυτό το κουτί το βρήκα σε ένα ράφι της Παιδικής & Εφηβικής Βιβλιοθήκης Ξυλαγανής. Και αυτό το κουτί μου έδειξε περίτρανα τι είναι βιβλιοθήκη: απ’ έξω απλώς ένα κτίριο όπως όλα τα άλλα. Μα αν κρυφοκοιτάξεις μέσα... η όρεξη και η δουλειά των παιδιών και οι άνθρωποι όπως η Δώρα και η Λαμπρινή που ξέρουν να εμπνέουν και να πολλαπλασιάζουν σαν καθρέφτες, κάνουν να χωρά σε αυτό το μικρό κτίριο ενός μικρού χωριού της Ροδόπης, ένας ατέλειωτος κόσμος για τα παιδιά του και για όλα τα παιδιά.

Αυτό σημαίνει βιβλιοθήκη. Κι η Ξυλαγανή έχει μια σπουδαία -συλλεκτική θα την έλεγα- βιβλιοθήκη, μια και ανήκει στο δίκτυο των παιδικών βιβλιοθηκών που οφείλουμε στην πρωτοβουλία της Annette Gruner Schlumberger (αν δεν γνωρίζετε σχετικά σας καλώ και σας παρακαλώ να διαβάσετε περισσότερα για αυτές τις βιβλιοθήκες, την ιστορίας τους και τους ανθρώπους που εργάστηκαν για αυτές) στην Κόκκινη Αλεπού και στην Καθημερινή).
Κι η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής έχει και σπουδαίους ανθρώπους γύρω της όπως η Λαμπρινή Παπαδοπούλου που βλέπει παντού μόνο δυνατότητες για το χωριό της και τους ανθρώπους του (εδώ τη βλέπετε με μαγική σκούπα ανά χείρας)...
    
...και η Δώρα Αραμπατζή που είτε κοιτάζει τη μεγαλύτερη διεθνή παιδική βιβλιοθήκη του κόσμου στο Μόναχο, είτε μια μικρούλα βιβλιοθήκη στην Ξυλαγανή, ξέρει πώς να δίνει την ίδια αξία και την ίδια προσοχή.

Μαζί με αγαπημένους συναδέλφους που θαυμάζω: την Εύη Γεροκώστα, τον Δημήτρη Μπασλάμ, την Αργυρώ Πιπίνη και την Ίριδα Σαμαρτζή, κληθήκαμε να παίξουμε, να διαβάσουμε και να αφηγηθούμε παρέα με παιδιά από την Ξυλαγανή, τη Μαρώνεια και την Κομοτηνή...
Μεγάλη χαρά και τιμή για την οποία οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Κι ένα ακόμη στη φίλη και χρόνια συνεργάτιδα Ιωάννα Δεμιράκη από το Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο της Κομοτηνής... Ένα ακόμη στον κ. Ηλία Εμιρζά εκπρόσωπο του Δημάρχου και Πρόεδρο της ΚΕΜΑΣ που μας τίμησε με την παρουσία του. Κι ένα ακόμη για τη βόλτα μετά την εκδήλωση... όσο κι αν νόμιζα ότι έχω γυρίσει τη Θράκη, υπάρχει τόση Ελλάδα ακόμη για να γνωρίσω!
 
  
Κλείνω με μερικές φωτογραφίες ακόμη, με πρώτη το σπουδαίο πορτρέτο που μου χάρισαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ξυλαγανής και η Νηπιαγωγός τους Νικολέτα Σιμοπούλου!
Πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη: Εγκαινιάστηκε το 1983 και ανήκε στο δίκτυο παιδικών βιβλιοθηκών Ελλάδας, που ίδρυσε η Anne Gruner Schlumberger. Η βιβλιοθήκη έπαψε τη λειτουργία της το 2010. Από το 2019, το νομικό πρόσωπο στο οποίο υπάγεται είναι ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής, στον οποίο παραχωρήθηκε από το Δήμο Μαρωνείας-Σαπών η χρήση και λειτουργία της βιβλιοθήκης μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου να δραστηριοποιηθεί για την αποκατάσταση του μορφωτικού και κοινωνικοπολιτιστικού της ρόλου. Τη συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα του κτηρίου έχει αναλάβει ο Δήμος Μαρώνειας - Σαπών.
Previous
En la cola para el arca 
Next
Επίσκεψη στο Μόναχο!

Write first comment

Email again: