Ο Γιάμαν ο Ελέφαντας
...που θυμάται τις ιστορίες των παιδιών όλου του κόσμου
Γιάμαν γεια σου, Γιάμαν γεια σου
πες μας τι τρως κι είναι τόσο μεγάλη η κοιλιά σου
Μήπως πολύ ψωμί, μήπως πολλά ζαχαρωτά
ή μήπως τρως όλες τις γεύσεις παγωτά;
Κι ο Γιάμαν ο ελέφαντας σε κύκλο βάζει τα παιδιά
κάθεται στη μέση κι απαντάει σιγανά...
Είναι οι στορίες των παιδιών
που ακούω με τ’ αυτιά μου
αυτές περνούν και μένουνε
για πάντα στην κοιλιά μου...

Την Κυριακή 29/4 συναντηθήκαμε με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της Δομής Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων & Μεταναστών Καρά Τεπέ. Μαζί με τις Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων και τις Νηπιαγωγούς ζωντανέψαμε τον Γιάμαν, τον ελέφαντα που θυμάται τις ιστορίες των παιδιών όλου του κόσμου και δεν ξεχνά καμμιά. 
Ακόμη κι αν κάποιο παιδί την πει ψιθυριστά, η ιστορία που έχει να αφηγηθεί περνά από τα μεγάλα αυτιά του Γιάμαν, καταλήγει στην κοιλιά του και μένει εκεί για πάντα. Έτσι, ακόμη κι αν όλοι ξεχάσουν, κι αν όλες οι ιστορίες ξεχαστούν... ένας παραμυθένιος ελέφαντας θα τις φυλά για πάντα... στην κοιλιά του.
Μαζί με τις Νηπιαγωγούς του Καρά Τεπέ, ξεκινήσαμε από το Φεβρουάριο μέσα από παιχνίδια να συγκεντρώσουμε μικρές ιστορίες που έφτιαξαν τα παιδιά. Θέλαμε να είναι μικρές αστείες ιστορίες, με αφορμή ζωάκια που θα μεταρφώναμε σε μουσικοκινητικά τραγούδια που είναι πιο ταιριαστά στις μικρές τους ηλικίες και στα θέματα γλώσσας που έχουν να αντιμετωπίσουν. Μέσα από τη διαδικασία αυτή γεννήθηκαν ο Μπίλυ το σκυλάκι, η Σεϊνά η αλεπού αλλά και από το όνομα ενός ελέφαντα, ο Γιάμαν! Και αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι η ιστορία του Γιάμαν είναι ξεχωριστή γιατί μπορεί να χωρέσει όλες τις άλλες μαζί!
Με αυτό το μικρό δρώμενο που πλαισιώθηκε μουσικά από δασκάλους και μαθητές της οργάνωσης ARTBRIDGES, με την πολύτιμη διαμεσολάβηση γονέων και με τη γλώσσα των παιδιών που δεν είναι άλλη από το παιχνίδι, το παραμύθι, τη μουσική, τις ζωγραφιές, παρουσία του Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου Α. Καλάργαλη, κάναμε την αρχή.
Τους επόμενους μήνες θέλουμε να συγκεντρώσουμε όσο πιο πολλές ιστορίες μπορούμε και με τις εικόνες της Ίριδας Σαμαρτζή να τις μεταμορφώσουμε σε εικονογραφημένο βιβλίο τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την αγορά υλικών και βιβλίων για τη ΔΥΕΠ Νηπιαγωγείου! Το συντονισμό και την εποπτεία του προγράμματος έχουν οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ, Βασιλική Μπούρατζη και Μαρία Περδικούρη.
Ο Γιάμαν άνοιξε τα μεγάλα του αυτιά 
και δεν θα αφήσει καμμία ιστορία να πάει χαμένη!